5 soorten beveiligingsmaatregelen die op festivals worden gebruikt

Festivals zijn een tijd van plezier en feestvieren, maar met grote mensenmassa’s komen ook veiligheidsrisico’s. Daarom nemen organisatoren van evenementen maatregelen om de veiligheid van festivalgangers te garanderen. In dit artikel bespreken we vijf soorten veiligheidsmaatregelen die vaak op festivals worden gebruikt.

5 beveiligingsmaatregelen op festivals en evenementen

Festival rave
  1. Metaaldetectoren en fouilleren

Metaaldetectoren zijn waarschijnlijk de meest gebruikte veiligheidsmaatregel op festivals. Ze worden gebruikt om mensen te scannen op wapens of andere smokkelwaar. De meeste grote festivals hebben metaaldetectoren neergezet bij alle ingangen, en soms zelfs midden op het festivalterrein. Metaaldetectoren kunnen voor sommige mensen vervelend zijn, maar ze zijn wel noodzakelijk. Het is veel beter om door een snelle screening te gaan dan het risico te lopen dat iemand een wapen op het festivalterrein meebrengt.

Ook worden bij sommige festivals mensen gefouilleerd. Dit hangt echter af van de organisator. De een wil het wel, de ander wil het niet. Maar fouilleren op festivals is wel een hele effectieve beveiligingsmaatregel. Met name om voorwerpen op te sporen die niet zo makkelijk kunnen worden verstopt. Denk hierbij aan wapens of drankflessen. Kleinere smokkelwaar (bijvoorbeeld drugs), kunnen moeilijker worden opgespoord.

  1. Tassencontrole

De tassencontrole is een andere veel voorkomende veiligheidsmaatregel. Organisatoren van evenementen zullen vaak een zone voor tassencontrole hebben waar mensen hun tassen kunnen achterlaten terwijl ze het festival bijwonen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat mensen verboden voorwerpen, zoals wapens of drugs, meenemen. Tassencontroles kunnen vervelend zijn, maar ze zijn nodig om iedereen veilig te houden.

  1. Drugshonden

Op festivals worden drugshonden ingezet om drugs op te sporen en ervoor te zorgen dat mensen ze niet meebrengen. Dit is een effectieve manier om drugsgebruik af te schrikken en het festival veilig te houden.

  1. Festival- en evenementenbeveiligers

Festivalbeveiligers worden ingezet om mensen veilig te houden en om ervoor te zorgen dat ze geen problemen veroorzaken. Ze werken vaak nauw samen met de politie om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Dit kan bijdragen tot een veiligere omgeving voor iedereen op het festival. De beveiligers op evenementen spelen een belangrijke rol in evenementenbeveiliging. De beveiligers op een festival hebben veel verantwoordelijkheden en vervullen meerdere taken, zoals:

  • De menigte in de gaten houden op eventuele veiligheidsrisico’s
  • Kijken naar eventuele criminele activiteiten
  • Het controleren van ID’s en polsbandjes van aanwezigen
  • Handhaven van de festivalregels

Er komt veel kijken bij evenementenbeveiliging. Lees hier meer over de verantwoordelijkheden van een beveiliger op een festival of op een ander evenement.

  1. Omheiningen en slagbomen

Een andere vorm van evenementenbeveiliging spreekt zó voor zich dat je er misschien niet aan hebt gedacht. Maar ook hekken en barrières worden gebruikt om mensen in of uit een gebied te houden. Ze kunnen ook gebruikt worden om verschillende delen van een festival van elkaar te scheiden. Omheiningen en barrières kunnen gemaakt zijn van metaal, plastic, of hout. Als festival- of evenementenorganisator is het belangrijk om te denken aan de hoogte, de breedte, en het soort materiaal. Je moet ook nadenken over hoe gemakkelijk het te verplaatsen of te verwijderen is. Sommige omheiningen en afrasteringen hebben bovenaan scherpe punten om te voorkomen dat mensen erover klimmen. Andere hebben poorten die open en dicht kunnen. Zorg ervoor dat je een hek of barrière kiest die aan je behoeften voldoet!

Beveiliging voor op een evenement of festival inhuren

Metaaldetectoren, tassencontroles, drugshonden, festivalbeveiligers, hekken en slagbomen – het zijn allemaal veel gebruikte veiligheidsmaatregelen op festivals en evenementen. Elk speelt een belangrijke rol bij het veilig houden van mensen en het voorkomen van ongeregeldheden. Als organisator van een festival of evenement is het belangrijk om na te denken over welke veiligheidsmaatregelen je nodig hebt en ervoor te zorgen dat je ze op hun plaats hebt voor je evenement begint. Dit zal helpen bij het creëren van een veilige en plezierige ervaring voor alle betrokkenen!

Bent u van plan om binnenkort een festival of ander evenement te organiseren? Bij snelbeveiliginghuren.nl vergelijken wij beveiligingsbedrijven in Nederland en sturen wij u gratis de beste offertes die aansluiten op uw wensen. Ook voor andere soorten beveiliging zoals horecabeveiliging, winkelbeveiliging en meer kunt u bij ons terecht. Vul de vergelijkingstool in op de website en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Deel dit met anderen

Uitgelicht

Soort beveiliging

Horecabeveiliging

Beveiligingsbedrijf

Gratis offertes